Wat is een bulletlening?

Bent u van plan om binnenkort een grote aankoop doen maar heeft u hier op het moment geen geld voor? Dan kan de bulletlening mogelijk uitkomst bieden. Een bulletlening ook wel bulletkrediet genoemd is een lening waarbij u enkel rente (interest) betaald over de gehele looptijd. Echter aan het eind van de looptijd dient u de gehele schuld in één keer af te lossen. In dit artikel gaan we verder in op wat de voordelen zijn van een bulletlening, echter zullen we ook de risico's van een bulletlening met u delen.

Wat is een bulletlening

Zoals in de introductie al duidelijk werd is een bulletlening een lening waarbij u aan het eind van de looptijd de complete som dient te voldoen. Anders dan bij gewone leningen betaalt u bij een bulletlening enkel maandelijks de interest. Bij klassieke leningen betaalt u maandelijks een deel aflossing en een deel interest. De bulletlening wordt hierdoor ook wel aflossingsvrije lening genoemd.

Voordeel bulletlening

Het grote voordeel van een bulletlening is dat er maandelijks alleen interest wordt betaald, hierdoor betaalt u ongeveer de helft dan wat u normaal bij een gewone leningsvorm zou betalen. De bulletlening kent namelijk geen maandelijkse aflossing, gezien dit aan het eind van de gehele looptijd pas plaatsvindt.

Nadeel bulletlening

Het nadeel van de bulletlening is dat er enkel interest wordt betaald, hierdoor is het een erg dure leningsvorm. Bij andere leningsvormen betaal je namelijk maandelijks een deel interest en een deel aflossing. De aflossing zorgt ervoor dat ieder maand het geleende bedrag lager wordt, waardoor er minder geleend kapitaal overblijft. Logischerwijs wordt hierdoor ook het maandelijkse bedrag dat u verschuldigd bent aan interest lager. De bulletlening kent dit principe niet omdat er alleen interest wordt betaald. Over de gehele looptijd is het geleende kapitaal constant, hierdoor blijft het maandelijkse interestbedrag gelijk.

Waarom kiezen voor een bulletlening?

Met onderstaand rekenvoorbeeld tonen we u aan dat een bulletlening een stuk duurder is dan een normale lening, echter zijn de maandlasten een stuk lager.

Stelt u zich het volgende voor;
Er wordt een bedrag van 5.000 euro geleend, met een looptijd van 5 jaar tegen een rentetarief van 5%.

De normale lening
Gewone lening







De  bulletlening
Bulletlening







In  dit simpele rekenvoorbeeld ziet u dat er over de gehele looptijd met een bulletlening 500 euro meer is betaald dan wanneer hetzelfde bedrag, tegen dezelfde voorwaarden was geleend via een normale lening. Wel zijn de maandlasten over vrijwel de gehele looptijd een stuk lager met een bulletlening.
Het is een afweging die u voor uzelf moet maken. Kiest u voor een bulletlening, dan betaalt u aan het eind van de looptijd aanzienlijk meer aan interest ten opzichte van een normale lening. Echter bent u verzekerd van lage maandlasten.

Wanneer u bijvoorbeeld al veel andere maandlasten heeft, bijvoorbeeld door andere leningen of een hypotheek. Dan kan een bulletlening uitkomst bieden. Ook kunt u bijvoorbeeld ervoor kiezen om een hypothecaire lening gedeeltelijk om te zetten, zodat u lagere maandlasten overhoud. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld het andere leningdeel versneld aflossen of geld opzij leggen om te gaan investeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten