Hoe te beleggen in grondstoffen?

Het beleggen in grondstoffen is de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen. Dit komt omdat het beleggen in grondstoffen vereenvoudigd is én dat met grondstoffen geld te verdienen is. Di maakt het leuk voor veel mensen om te beleggen in grondstoffen.

Waarom beleggen in grondstoffen?

Wanneer men aan beleggen denkt, dan denkt men al gauw aan obligaties, aandelen, beleggingsfondsen en opties. Het beleggen in grondstoffen wordt vaak nog vergeten. Waarom zou u gaan investeren in grondstoffen? Grondstoffen zijn natuurlijke en stoffen, die gebruikt worden tijdens de productie van goederen. Veel industrieën in de wereld zijn afhankelijk van deze grondstoffen om een product te kunnen produceren.

Tijdens het beleggen in grondstoffen zult u al gauw tegen begrippen "soft commodities" en "hard commodities" aanlopen. De soft commodities zijn grondstoffen die hernieuwbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen zoals graan. tabak, koffie, rubber etc. Beleggingen in soft commodities kunnen dus gezien worden als groene beleggingen. De hard commodities zijn grondstoffen die niet hernieuwbaar zijn. Denk hierbij aan de volgende grondstoffen;

  1. ijzererts, 
  2. goud
  3. aardolie, 
  4. koper,
  5. zilver

Beleggen in grondstoffen wordt ook vaak gezien als een "veilige haven". Edelmetalen als goud en zilver hebben een vaste waarde en bieden in financieel slechte tijden zekerheid. De waarde van een grondstof wordt bepaald op basis van marktwerking, vraag en aanbod. Dit betekent dat de waarde van grondstoffen toeneemt als er weinig aanbod is, het tegenovergesteld is ook het geval. Wanneer er veel aanbod is, dan zal de waarde van de grondstof afnemen. Dit heeft ook veel te maken met de economische cyclus. Wanneer de economie van een grootmacht goed draait, denk bijvoorbeeld aan de economie van China, de Verenigde Staten, Europa of Rusland. Wanneer deze economieën goed op stoom zijn, dan is er doorgaans veel vraag naar aardolie, ijzererts en edelmetalen. Dan zal de waarde van deze grondstoffen doen toenemen. Koelen deze economieën af, dan betekent het dat er minder vraag is naar deze grondstoffen en zal de waarde afnemen. De waarde van hard commodities kan ook afnemen doordat er bijvoorbeeld een nieuwe bron wordt gevonden. Bijvoorbeeld wanneer er een groot olieveld wordt gevonden, dan is het aanbod weer groter dan de vraag waardoor de waarde zal van deze grondstof zal afnemen. Belegt u in de soft commodities dan kan er schaarste ontstaan, namelijk het mislukken van oogsten. Wanneer een oogst van bijvoorbeeld graan mislukt dan ontstaat er schaarste en zal dat de prijs van de grondstof opdrijven.

Welke mogelijkheden zijn er bij beleggen in grondstoffen?

Om in grondstoffen te kunnen beleggen moet u natuurlijk wel op de hoogte zijn welke mogelijkheden er zijn om te beleggen in grondstoffen. Wanneer u wilt beleggen in zilver of goud dan kunt u ook besluiten om bij de juwelier goud of zilver in te slaan of door bijvoorbeeld gouden en zilveren munten te kopen. Echter is het met grondstoffen zoals aardolie of aardgas lastiger om deze als fysiek product te kopen, echter kunt u er wel in beleggen, namelijk door bij uw broker certificaten te kopen zogeheten CFD's. Om de keuze gemakkelijker te maken hebben veel brokers de verschillende grondstoffen in segmenten ingedeeld. Bijvoorbeeld energie, voedingstoffen, metalen, rubber etc.

Wat kan het beleggen in grondstoffen opleveren?

Vandaag de dag zijn grondstoffen enorm belangrijk. Grondstoffen zijn nodig om veel producten die we in het dagelijks leven gebruiken te produceren. Anders gezegd grondstoffen staan aan het begin van de supply chain binnen diverse processen en mondiale industriële trajecten. Hiermee is het ook logisch dat grondstoffen invloed hebben op de gehele (wereld)economie.
Dit zorgt er eveneens voor dat u zich voordat u begint met het beleggen in grondstoffen moet realiseren dat u vrijwel met alles rekening moet houden. Met het weer, de wereldeconomieën maar ook de impact van een mislukte oogst of het ontdekken van nieuwe bronnen.
Bij het beleggen in grondstoffen is het belangrijk om te bedenken wat voor een waarde en impact de grondstoffen met zich meedragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten