Is een pelletkachel rendabel?

Er bestaan verschillende manieren om een woning te verwarmen. Zo kunt u de woning verwarmen met een centrale verwarming die gevoed wordt met gas. Een houtkachel, een warmte pomp en bijvoorbeeld een pelletkachel. De pelletkachel is een kachel die gevoed wordt met pellets. Deze pellets verbranden in de kachel en geven op deze manier warmte af. Wanneer u besluit om een pelletkachel te gebruiken is het aan te raden om een pelletkachel aan te sluiten op de centrale verwarming van uw woning, hierdoor kunt u met de pelletkachel meerdere ruimtes verwarmen. Dit maakt het gebruik van de pelletkachel een stuk efficiënter.

Wat zijn pellets

Pellets zijn korrels van geperst houtafval. Dit afval bestaat uit zaagsel en houtkrullen. Doorgaans is dit afval afkomstig uit de houtindustrie, denk aan fabrikanten die trappen of meubels maken. Daarnaast worden houtpellets geproduceerd uit afval dat afkomstig is van zagerijen die bomen verwerken tot planken. Dit afval wordt onder hoge druk samengeperst, doordat tijdens het persen de pellets ook wordt verwarmd komt er een natuurlijk bindmiddel vrij. Dat zorgt ervoor dat de pellets een goede stevige structuur krijgen, zodat de pellets niet uit elkaar vallen. Dit zorgt er tevens voor dat de houtpellets goed ontbranden en dat na de verbranding weinig as overblijft.

Hoelang kun je op pellets stoken?

Houtpellets worden vaak in zakken van 15 kilogram geleverd, met een zak van 15 kilogram kunt u ongeveer 10 uur voluit stoken met een pelletkachel van 7 kw.
1 kilo pellets staat in vergelijking met 0.5 m3 aardgas. Met 15 kilogram pellets kunt u in 10 uur dus circa 7,5 m3 aardgas besparen om een ruimte te verwarmen. Een gemiddelde CR-ketel verbruikt gemiddeld 2 m3 aardgas per uur wanneer deze volop stookt. In 10 uur verbruikt een dergelijke ketel dus 20 m3 aardgas. Een m3 aardgas kost op het moment van schrijven gemiddeld € 0,60 echter is de gasprijs variabel en stijgt deze soms met enkele procenten per jaar.
Om een woning 10 uur lang te verwarmen aardgas betaalt u gemiddeld € 12,00.
Een zak houtpellets van 15 kilo, waar u eveneens uw woning 10 uur mee kunt verwarmen kost gemiddeld €5,00. U bent dus bijna 60% goedkoper uit om uw woning te verwarmen met pellets dan met de oorspronkelijke verwarmingsinstallatie. Wel heeft u eerst een pelletkachel of een allesbrander nodig om van dit voordeel te kunnen profiteren.

Wel kan gesteld worden dat het stoken van pellets een stuk goedkoper en duurzamer is dan het verstoken van aardgas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten