Besparen op vaste kosten auto

Er valt veel te besparen op de auto, want zelfs staat de auto stil dan kost deze geld – de wegenbelasting en de verzekering loopt namelijk altijd door. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u het voordeligst kunt rijden met uw auto én op welke kostenposten u besparingen kunt halen.

Verzekering & belasting

De verzekering en de belasting zijn twee kostenposten die er altijd zijn wanneer u een auto bezit, tenzij u de auto schorst – echter mag u er dan ook niet mee de weg op. Normaliter zijn deze twee kostenposten altijd aanwezig, hierdoor kost de auto zelfs geld zonder dat ermee wordt gereden.
De wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van het voertuig, het type brandstof én de provincie waarin u woont. Voordat u een auto aanschaft is het belangrijk om te kijken hoeveel u gaat betalen aan wegenbelasting, zeker wanneer u een diesel of een LPG auto overweegt.
Ook kan is het verstandig om te kijken of u perse een grote auto moet hebben, of dat u zich ook prima kan redden met een kleinere auto. U kunt namelijk honderden euro's per jaar besparen op de wegenbelasting wanneer u een kleinere auto prefereert. 

De verzekering van het voertuig is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren, de cataloguswaarde van het voertuig en hoe u het voertuig verzekerd. Er zijn 3 manieren om het voertuig te verzekeren.
Hieronder zal kort worden toegelicht welke verzekeringsvormen er zijn, we beginnen met de minst uitgebreide variant.

WA verzekering

Deze verzekering is de minimale verzekering die u dient af te sluiten, de WA verzekering is een verplichte verzekering. De WA verzekering (aansprakelijkheidsverzekering) voor een voertuig is het meest voordelige verzekering, echter is het ook een verzekering die erg beperkt is. De WA verzekering vergoedt namelijk enkel de schade die u veroorzaakt bij de tegenpartij in geval van een ongeval. Een WA verzekering wordt vaak geadviseerd bij auto's met een lage cataloguswaarde.

WA beperkt casco verzekering

Deze verzekering dekt ook de schade die aan het voertuig worden veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal. Natuurlijk is de premie voor deze verzekering hoger dan de standaard WA verzekering, echter bent u zelf ook beter verzekerd indien er sprake is van bijvoorbeeld natuurgeweld of de diefstal van uw auto. Meestal wordt de WA beperkt casco verzekering geadviseerd bij auto's van een paar jaar oud. Aangezien dan de cataloguswaarde nog redelijk hoog is én doorgaans de hoogte van de schade lager ligt dan de waarde van het voertuig.

WA volledig casco (all risk) verzekering

Een WA volledig casco (all risk) verzekering is de meest uitgebreide en daarmee ook de duurste variant van een WA verzekering. De all risk verzekering vergoedt namelijk ook de schade die u zelf heeft veroorzaakt aan uw eigen voertuig. Deze verzekering wordt geadviseerd bij (nieuwe) auto's met een hoge cataloguswaarde.

Invloed van het aantal schadevrije jaren   

Wanneer gedurende langere tijd geen schades worden geclaimd dan wordt er een zogeheten no-claim opgebouwd. Ieder jaar bouw wordt het stukje no-claim iets hoger,  hoe hoger het opgebouwde no-claim is des te goedkoper de verzekering uiteindelijk zal worden. Ook kan het in sommige gevallen rendabel zijn om na verloop van tijd te kijken of de verzekering nog wel aansluit bij uw huidige situatie. Is de auto bijvoorbeeld in de loop der jaren sterk in waarde gedaald, dan kan een all risk verzekering wat overdreven zijn. Een goedkopere variant zoals de WA volledig casco kan dan een prima verzekering zijn. Een dergelijke overstap kan u jaarlijks tientallen euro's besparen.
Op het internet zijn verschillende aanbieders van autoverzekeringen te vinden, waardoor u in een aantal muisklikken kunt achterhalen hoeveel uw maandelijkse besparing zal zijn.

Naast vaste kosten heeft u bij een auto ook te maken met variabele kosten, dit zijn bijvoorbeeld de brandstofkosten. Ook op de brandstofkosten kunt u aanzienlijk besparen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten