Candlestick chart hoe af te lezen?

De candlestick chart ook wel candlestick grafiek of kaarsgrafiek genoemd is een uiterst handig middel om een trend te bepalen. Wanneer u een candlestick chart goed kunt aflezen dan weet u of u short of long moet gaan, ofwel moet u het betreffende product aankopen of verkopen? Ziet u veel groene candles op de chart dan is de koers opwaarts (bullish), toont de grafiek veel rode candles dan is de koers neerwaarts (bearish). Uiteraard toont een candlestick chart meer inzichten dan enkel de zojuist benoemde factoren, daarover meer in dit artikel.

Wat is een candlestick chart?

Een candlestick chart laat met behulp van groene en rode staven zien wat de trend van een bepaalde koers is. Dit kan de grafiek zijn van aandelen, indices, forex (valuta), grondstoffen etc.
Voorbeeld candlestick chart

Wat is een candlestick?

Wanneer u gebruik maakt van een candlestickchart dan ziet u staven in plaats van een doorlopende lijn, zoals op normale charts gebruikelijk is. Een rode staaf duidt aan dat de koers dalende (bearish) is, een groene staaf duidt een stijging aan (bullish). Een staaf heeft een bepaalde leeftijd, stelt u de grafiek in op bijvoorbeeld 5 minuten, dan is iedere candle op de chart 5 minuten, stelt u één uur in dan is iedere candle op de chart één uur. Mede hierdoor is de candlestick chart een uitmuntend goed middel om een bepaalde trend te kunnen ontdekken.
Candlesticks uit een candlestick cart

Hoe werkt een candlestick chart?

Eerder in dit artikel benoemden we al dat 1 candle een bepaalde tijd aangeeft en dat de kleur van de candle aangeeft of een koers stijgende of dalende is. Echter kunt u nog veel meer informatie uit de candlesticks halen. Het groene of rode gedeelte van een candle wordt ook wel lichaam of op zijn Engels body genoemd. Dit gedeelte van de candle geeft aan wat de koers heeft gedaan gedurende leeftijd van een candle.

Open en close candle

Wilt u bepalen wat een bepaalde koers heeft gedaan de afgelopen periode? Dan is de candlestick chart een perfect middel. U kunt al in één oogopslag zien wat de trend van een koers is. Daarnaast kunt u aan de candlestick zien wat de open en sluit koers (close) is van de afgelopen periode. Zoals al eerder is benoemd toont het lichaam van de candlestick aan hoelang de periode is. Wanneer er sprake is van een opgaande trend, dan is de onderkant van de candlestick body de openingskoers van de betreffende periode, de bovenkant is de koers waarop de periode is afgesloten. Bij een dalende trend dan is het net omgekeerd, dan is de bovenkant van de candlestick body de openingskoers van de betreffende periode en de onderkant de slotkoers. Dat is ook logisch want bij een opwaartse koers is er sprake van hoger wordende koersen, bij een neerwaartse trend is er sprake van dalende koers.

Candlestick chart close en open

De uitstekende delen van de candlesticks dat wordt ook wel de lont van de kaart genoemd, deze lijnen tonen de high en low koers aan die de koers tijdens de leeftijd van de candle heeft gehaald.
Anders dan de close en open geven de strepen boven de candle aan welke waarde er tijdens de leeftijd van de candle is aangetikt. De open waarde is de waarde die aan het begin van de candlestick stond genoteerd, de close geeft de waarde aan toen de periode van de candle was afgelopen. Daartussen kan de koers een hogere of lagere koers hebben aangetikt, dit geven de high en low weer.

Candlestick chart high en low

Geen opmerkingen:

Een reactie posten