Gestaffeld beleggen

Wellicht heb je er al eens van gehoord gestaffeld inkopen of verkopen van aandelen of andere financiële posities. Maar weet je wat ermee bedoeld wordt? In dit artikel wordt toegelicht wat er bedoeld wordt met gestaffeld in- en verkopen van aandelen (en andere financiële posities).

Gestaffeld aandelen inkopen

Wanneer je gestaffeld belegd dan betekent dit dat je een positie niet in één keer inneemt óf in eens van de hand doet. Wanneer je gestaffeld een positie opbouwt dan deel je het te investeren bedrag door een bepaalde factor. Dit kan bijvoorbeeld 4 zijn of 10. Het ligt er maar net aan hoe groot het vermogen is dat je wilt investeren. Wanneer je een kleiner vermogen in één fonds wilt beleggen (< €5.000) dan is het verstandig om een lagere factor aan te houden, is het vermogen groter (> €10.000) dan kun je het bedrag delen door een grotere factor. Dit omdat je bij iedere transactie te maken hebt met kosten, hoe kleiner het te investeren vermogen, hoe groter het rendementsverlies bij veelvuldig aankopen. Aangezien je met een relatief kleine positie de aan- en verkoopkosten (transactiekosten) moet terugverdienen. Bij een wat grotere positie worden deze kosten wat sneller terugverdiend.

Gestaffeld aandelen verkopen

Bezit je al aandelen (of andere financiële posities) van een bepaald bedrijf? Dan kan het bij kritieke momenten (zoals de jaarcijfers) verstandig zijn om gestaffeld de aandelen te verkopen. Hierbij deel je de positie door een bepaalde factor. Stel je hebt 400 aandelen van een bepaald bedrijf, dan is het verstandig om een factor 4 te nemen, ofwel je verkoopt in stapjes van 100 aandelen. Wanneer de positie groter is, dan kun je de aandelenpakketten wat groter aanhouden óf een grotere factor aanhouden zodat je meerdere pakketjes verkoopt.

Voordelen gestaffeld aan- of verkopen

  • Je koopt op verschillende koersen in, zo kun je profiteren van een lagere gemiddelde inkoopprijs dan wanneer je in 1x een pakket aandelen had gekocht.
  • Je voorkomt dat je op de hoogste koersen je aankoopt uitvoerd
  • Je kunt tijdens kritieke momenten (bijvoorbeeld bij plotselinge koersdalingen) profiteren, omdat je nog geld achter de hand hebt. Of wanneer bedrijven met de kwartaal/jaarcijfers komt, denk je dat het gaat tegenvallen dan verkoop je in staffels de dag ervoor een aantal posities. Hierdoor heb je cash om gestaffeld tegen lagere koersen bij te kopen (of andere aandelen aan te schaffen waarmee je meer rendement verwacht te behalen), mochten de resultaten van het bedrijf echt tegenvallen. Indien de cijfers meevallen profiteer je toch mee, omdat je nog een aandelenpakket in portefeuille hebt.

Nadelen gestaffeld aan- of verkopen

  • Het nadeel het gestaffeld aan- en verkopen van aandelen (of andere financiële posities) met zich meebrengt is het rendementsverlies doordat je meerdere transacties uitvoert.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten