Creditcard tast vermogen aan

Wanneer je een aankoop wilt doen, hetzij een nieuwe laptop of de auto waar je al jaren van hebt gedroomd de financiering is soms erg gemakkelijk - trek de creditcard en betaal de rekening later in de maand.
Maar het is niet altijd de beste manier om een aankoop te financieren met een creditcard, in dit artikel wordt duidelijk waarom je beter van het gebruik van een creditcard af kunt zien.
In de inleiding werd de creditcard als een vernietigende factor beschreven om vermogen op te bouwen, dit is tot op zekere hoogte ook zo. Een creditcard kan net zoals rood staan op een betaalrekening gezien worden als een kortlopende lening. Over een lening wordt altijd een vergoeding betaald in de vorm van rente. Bij sommige creditcard verstrekkers kan de rente zelfs oplopen tot 18%, dit houdt dus in dat je bijna een vijfde meer betaald dan dat het aan te schaffen product werkelijk kost.
Stel dat het product € 100 kost betaal je door gebruik te maken van een creditcard (in het geval van de 18% rente) maar liefst € 118,00 voor hetzelfde product.

Wil je toch gebruik maken van een creditcard?

Dan is het belangrijk om hier krediet op te zetten en bij de creditcard maatschappij aan te geven dat het saldo niet negatief mag worden. In dat geval kun je zonder hoge rente kosten gebruik maken van je creditcard, ook wanneer je ervoor zorgt dat de creditcardmaatschappij binnen de betaaltermijn het te incasseren bedrag kan afschrijven van de rekening die aan de creditcard gekoppeld zit voorkom je dat je een hoog rentepercentage moet betalen. In deze twee gevallen is het in sommige gevallen verstandig om een creditcard te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld online een aankoop doet, dan is deze verzekerd wanneer je met een creditcard betaald. Volg je de tips die eerder in deze alinea besproken werden, dan is het betalen met een creditcard een goede en verstandige optie.

Sparen voor je aankoop

Het wordt bij de meeste mensen al op jonge leeftijd aangeleerd, sparen voor dingen die je graag wilt hebben.
Dat moet je eigenlijk je gehele leven blijven doen! Sparen blijkt de meest effectieve manier om een aankoop te kunnen doen, dit heeft te maken met het rente-op-rente effect (samengestelde interest) het geld werkt hierdoor als het ware voor je.

Case: Sparen met het rente-op-rente effect
Wanneer je bijvoorbeeld een aankoop wilt doen van 100 euro, en je legt ieder jaar 20 euro opzij dan zul je hier 5 jaren voor moeten sparen. Wanneer het rentepercentage op de rekening nu 5% is en deze wordt jaarlijks uitgekeerd, dan hoef je minder lang te sparen voordat je de 100 euro hebt bereikt.
En als je toch alle vijf jaren de besproken 20 euro opzij legt houd je aan het eind van de termijn een extraatje over.

Sparen zonder rente-op-rente effect zou dit het volgende opleveren;
€ 20,00 per jaar x 5 jaren = € 100,00

Sparen met rente-op-rente effect zou dit het volgende opleveren;
Jaar 1
Inleg € 20
Rente € 5%
Saldo na 1 jaar € 21,00

Jaar 2
Saldo maand 1 € 21,00
Inleg € 20
Rente € 5%
Saldo na 2 jaren € 43,05

Jaar 3
Saldo maand 2 € 43,05
Inleg € 20
Rente € 5%
Saldo na 3 jaren € 66,20

Jaar 4
Saldo maand 3 € 66,20
Inleg € 20
Rente € 5%
Saldo na 4 jaren € 90,51

Jaar 5
Saldo maand 4 € 90,51
Inleg € 20
Rente € 5%
Saldo na 5 jaren € 116,04

Door het rente-op-rente effect (samengestelde interest) heeft de spaarder € 16,04 meer gespaard dan wanneer hij geen rente zou ontvangen. Echter heeft de spaarder hier bijna geen moeite voor hoeven doen, op deze manier kun je dus redelijk gemakkelijk een grotere vermogen opbouwen. In het genoemde voorbeeld wordt er uitgegaan van kleine bedragen op jaarbasis (deze bedragen zullen in de praktijk eerder gelden voor een week of per maand) echter is het gemakkelijk om met dergelijke bedragen het verschil te kunnen laten zien. Door op de volgende link te klikken kun je gemakkelijk je rendement berekenen door de inleg en het rentepercentage in te geven: bereken de opbrengst van je inleg.

Profiteren van het rente-op-rente effect

Door een spaarrekening te openen kunt u ook profiteren van het rente-op-rente effect en geld voor u laten werken. Hoe hoger het rentepercentage is, des te grotere het rente-op-rente effect zal zijn, dus hoe hoger het rentepercentage is des te hoger de uiteindelijke opbrengst zal zijn.
Tip bij afsluiten spaarrekening; Doorgaans geven internetbanken zoals Moneyou en Dela een hogere rente dan de traditionele banken. Ook hoef je meestal geen minimale inleg in te leggen, zoals bij deposito's het geval is. Een spaardeposito is echter ook een goede manier om geld opzij te zetten om een bepaald doel te bereiken, je kunt hier namelijk niet zomaar geld vanaf halen. Waardoor de drempel om onnodig geld uit te geven hoger gelegd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten