Is een buffer opbouwen rendabel?

Een buffer opbouwen is verstandig, dit is zorgt er namelijk voor dat je ergens op terug kunt vallen. Bijvoorbeeld wanneer je wasmachine kapot gaat of wanneer je tijdelijk zonder werk komt te zitten.
Indien je geen buffer hebt opgebouwd kom je mogelijk direct in de financiële problemen, je dient dan namelijk geld te lenen om bijvoorbeeld je hypotheek te betalen of de wasmachine op aanbetaling te kopen. Wanneer je een buffer hebt opgebouwd kun je dergelijke tegenslagen beter bekostigen, zonder dat je daarvoor meteen in de financiële problemen komt.

Hoe kun je een buffer opbouwen?

Eigenlijk gaat het opbouwen van een buffer heel eenvoudig, maak maandelijks een vast bedrag over naar een spaarrekening. Het liefst een spaarrekening bij een andere (online) bank zodat je minder snel in de verleiding komt om het geld weer over te maken naar je lopende rekening – dit geldt als een extra drempel om geld van je buffer af te snoepen voor minder belangrijke doeleinden. Wanneer je namelijk een spaarrekening opent bij een andere bank dan duurt het langer voordat je over het geld kunt beschikken, meestal gaat hier 1 werkdag overheen. Een buffer kun je op meerdere manieren opbouwen;

– Maak maandelijks een klein bedrag bijvoorbeeld 20 euro, 50 euro of 100 euro over naar de spaarrekening

- Maak eens per jaar éénmalig bijvoorbeeld 1500 euro over naar de spaarrekening, bijvoorbeeld wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald of wanneer je geld van de Belastingdienst hebt teruggekregen.

– Maak het geld dat je krijgt als een toeslag over naar de spaarrekening, denk hierbij aan (een deel) van de zorgtoeslag.

Door maandelijks een klein bedrag of jaarlijks éénmalig een groter bedrag te storten op de spaarrekening bouw je ongemerkt een bufferkapitaal op dat je kunt gebruiken bij onvoorziene uitgaven.

Waarom is een buffer belangrijk?

Het opbouwen van een buffer is belangrijk om niet meteen bij de eerste de beste financiële tegenslag in de problemen te komen. Denk bijvoorbeeld wat er gebeurt wanneer je tijdelijk zonder werk komt te zitten, dan zul je vermoedelijk een WW uitkering verkrijgen waarbij je 70% van het laatstverdiende salaris uitbetaald krijgt over een bepaalde periode. Dat houdt in dat je 30% minder inkomsten hebt – echter gaan de vaste lasten wel op hetzelfde tempo door. Door een buffer op te bouwen kun je ervoor zorgen dat je tijdelijk deze financiële klap kunt opvangen. Een ander voorbeeld is dat wanneer bijvoorbeeld je wasmachine stuk gaat, je zal toch een nieuwe moeten kopen. Wanneer je daar geen geld voor hebt kun je een lening afsluiten of de wasmachine op afbetaling aanschaffen echter kost dit doorgaans een stuk meer. Waardoor je voor de wasmachine in veel gevallen ruim 15% meer betaald dan wanneer je het met een buffer kon financieren.

Hoe groot moet een buffer zijn?

Zoals in dit artikel al duidelijk werd is het handig om een buffer op te bouwen om financiële tegenslagen (tijdelijk) op te vangen. Echter wanneer je een aantal jaren geen financiële tegenslagen hebt gehad kun je ervoor kiezen om het sparen voor de buffer wat rustiger aan te doen. Het is aan te raden om het volgende te hanteren als bufferkapitaal;
– Alleenstaande minimaal 3.000 euro

– Gezin zonder kinderen minimaal 5.500 euro

– Gezin met 2 kinderen minimaal 7.500 euro

Mocht je al een aantal jaren gespaard hebben voor een buffer en je zit ver over deze minimale budgetten kun je de buffer ook gebruiken om bijvoorbeeld te gaan beleggen, je hypotheek af te lossen of te gebruiken om eerder te stoppen met werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten