Handelen in aandelen

Het handelen in aandelen is de meest populaire vorm van beleggen. Aandelen worden uitgegeven door bedrijven. Wanneer een aandeelhouder veel aandelen in bezit heeft, dan krijgt deze zeggenschap in het bedrijf. Echter is dat voor veel mensen niet de meest voor de hand liggende reden om te investeren in een bedrijf, de meeste beleggers kopen aandelen om er winst mee te maken. In dit artikel proberen we u duidelijk te maken waarop gelet moet worden bij het handelen in aandelen.

Waar kunt u aandelen kopen?

Om te  kunnen handelen in aandelen heeft u een broker nodig, dit zijn financiële bedrijven die handelen op de aandelenbeurs. Bekende brokers zijn Plus500, Binck, De Giro, Alex, Lynx. Maar ook kunt u bij uw eigen bank een effectenrekening openen, de ervaring is echter dat u bij uw eigen bank minder snel kunt handelen en dat u doorgaans een stuk meer geld kwijt bent om uw order te laten uitvoeren, wat uiteindelijk van uw rendement af gaat.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waardepapier dat door een beursgenoteerd bedrijf kan worden uitgegeven. In plaats van geld te lenen kan een bedrijf ervoor kiezen om aandelen uit te geven, zodat zij geld verkrijgen om te investeren. Degene die een aandeel koopt wordt een deeleigenaar van het bedrijf. De waarde van het aandeel wordt namelijk bepaald door de markt. Vraag en aanbod bepalen de waarde van het aandeel, waardoor de koers kan stijgen of dalen. De prijs van een aandeel is altijd in beweging. Wanneer een bedrijf goed presteert, dan is het aandeel populair en willen veel mensen de aandelen kopen van een bedrijf, dit laat de waarde van een aandeel stijgen. Gaat het slecht met een bedrijf dan verkopen de aandeelhouders de aandelen en daalt de prijs. Als aandeelhouder van een bedrijf bent u ook welkom op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en mag u vragen stellen. Daarnaast keren sommige bedrijven ook een deel van de winst uit aan de aandeelhouders, dat is het zogeheten dividend. Hoe meer winst een bedrijf maakt hoe meer dividend er doorgaans wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Hoe werkt beleggen in aandelen?

Het beleggen in aandelen is simpel gezegd niets meer dan een aandeel kopen op een lage prijs en het verkopen voor een hoge prijs. Het verschil is het rendement dat u maakt. Dat klinkt erg eenvoudig echter is dit het natuurlijk niet, anders was iedere belegger immers miljonair.
Er zijn meerdere manieren om te bepalen of een aandeel interessant voor u is, de ene manier is de fundamentele analyse de andere manier is de technische analyse.

Bij de fundamentele analyse gaat u bekijken hoe de markt zich beweegt waarin het bedrijf zich bevindt. Belegt u bijvoorbeeld in een fabrikant die kunststof grasmatten maakt en de markt van kunststof grasmatten is 'booming business', omdat bijvoorbeeld iedere voetbalclub over 3 jaar verplicht wordt om te spelen op kunststofgrasmatten, dan is de kans groot dat de vraag naar kunststof grasmatten explosief gaat stijgen. Op basis van deze analyse gaat u dus aandelen kopen van dit bedrijf. De andere manier is om naar grafieken te kijken, de technische analyse. Iedere grafiek laat een dalende of stijgende trend zien, soms komt het voor dat een technische analyse zich een tijdje zijdelings beweegt. Maar op basis van een technische analyse kunt u ook een goed beeld krijgen hoe een aandeel zich op termijn gaat ontwikkelen.

Dan heeft u nog de keuze of u lang of kort in een bepaald aandeel gaat beleggen. Een korte belegging is in ieder geval korter dan 1 jaar. Echter zijn er ook beleggers die slechts enkele minuten, uren of dagen aandeelhouder zijn van een bedrijf, Dit noemt men ook wel daytraden. Deze groep beleggers kijkt vaak enkel naar een grafiek of gokt erop dat een bedrijf met goede resultaten naar buiten komt.
Wanneer u besluit om te daytraden moet u goed letten op de kosten die uw broker in rekening brengt voor het kopen en verkopen van de aandelen, anders kan uw rendement al gauw in rook op gaan aan transactiekosten.

Daar tegenover staat de groep lange termijn beleggers, deze groep beleggers doen voordat zij gaan investeren in aandelen van een bedrijf uitgebreid onderzoek naar een bedrijf. Ze bekijken wat het bedrijf allemaal doet, lezen jaarverslagen door en kopen daarna pas het aandeel. Deze aandelen houden ze dan vervolgens jaren lang vast. De meest bekende lange termijn belegger is Warren Buffet.

Hoe succesvol worden in beleggen in aandelen

Om succesvol te beleggen moet u de praktijk proberen te leren, aandelen kopen en verkopen kunt u niet goed uit een boek leren, gezien de markt altijd in beweging is. Natuurlijk kunt u leren om grafieken te lezen en daaruit goede analyses te maken. Echter zijn veel succesvolle beleggers gestart met vallen en opstaan. Natuurlijk kost het vallen je altijd geld, het is daarom raadzaam om te oefenen met een demo account bij uw broker of door wanneer u nog geen broker heeft/wilt een Excelfile bij te houden. Hierop registreert u precies wanneer u een bepaald aandeel zal kopen en noteert u de waarde van het aandeel op dat moment. Vervolgens gaat u het aandeel volgen en noteert u wekelijks of dagelijks de koers in hetzelfde bestand. Hiermee kunt u een goed beeld verkrijgen of uw analyses correct zijn, zonder dat u geld kost. Wanneer u het goed onder de knie heeft, kunt u het met echt geld proberen. Gebruik echter altijd geld dat u gedurende langere tijd kunt missen, het is namelijk mogelijk dat u geld verliest op de beurs en het een lange tijd duurt voordat u dit weer heeft terugverdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten