Beleggen in CFD’s

Het beleggen in Contract For Difference, afgekort  CFD's is relatief nieuw. CFD's zijn populaire beleggingsinstrumenten waarmee u op een eenvoudige manier kunt beleggen in aandelen, grondstoffen, valuta en andere producten. Doordat CFD's werken met een hefboomconstructie is het een populair instrument onder startende beleggers. Er is namelijk maar een kleine investering nodig om een grotere positie te verkrijgen. Hier komen we later in het artikel op terug.

Wat zijn CFD’s?

Contract For Difference is een beleggingsinstrument waarmee kan worden ingespeeld op een stijging of daling. Met een CFD kunt u beleggen in aandelen, grondstoffen en valuta. De broker koopt voor u het product waarin u wilt beleggen, u bent zelf dus geen eigenaar van de belegging, hierdoor kunnen de kosten laag gehouden worden. Echter profiteert u wel van de prijsstijgingen of prijsdalingen.
Dit is ook meteen de reden waarom veel startende beleggers kiezen voor CFD's. De kosten van een CFD-broker zijn aanzienlijk lager dan die van een reguliere broker. Daarnaast merkt u niet dat u belegt met CFD’s. U koopt namelijk gewoon aandelen van een bedrijf, de koers is namelijk gelijk en u ontvangt ook dividend indien daar sprake van is. Ook kunt u handelen in valuta’s en grondstoffen aangezien dit producten zijn die over de gehele wereld worden verhandeld bent u niet afhankelijk van de openingstijden van de beurs.

Voordelen en nadelen van CFD's

De voornaamste voordelen van het beleggen in CFD's;

  1. Handelen in CFD's is goedkoper
  2. Door een hefboom kunt u hogere rendementen behalen
  3. CFD's zijn flexibelere, zo kunt u op ieder gewenst moment de stop loss en take profit aanpassen. (moment waarop een CFD verkocht moet worden)
  4. Bij het handelen in CFD's kunt u profiteren van stijgende (long postie) en dalende koersen (short positie).
  5. U kunt met CFD's beleggen in aandelen,indexen, grondstoffen en valuta's 
  6. CFD's kennen geen vervaldatum
De nadelen van het beleggen in CFD's;
  1. Door de hefboomconstructie zijn de risico's hoger, zeker wanneer u een groot deel van uw vermogen belegt in 1 product via een hefboomconstructie
  2. CFD's zijn niet geschikt voor lange termijn beleggingen, dit komt door de financieringskosten van de CFD's.
  3. Beleggen in CFD's vergt meer tijd om het onder de knie te krijgen.
  4. Het is erg gemakkelijk om grote beleggingen te doen, hierdoor is er een grotere mate van zelfbeheersing nodig. Veel beleggers raken overmoedig en willen door hebzucht steeds meer risico nemen. Hierdoor raken zij de inleg snel kwijt, met alle gevolgen van dien.

Hefboomconstructie

CFD's werken met een hefboomconstructie, hierdoor kunt u met weinig geld meer aandelen kopen.
Stel dat een aandeel 10 euro kost, dan betaalt u 1.000 euro voor 100 aandelen. Maar met een hefboomconstructie van 10 kunt u met deze 1000 euro, 1000 aandelen verkrijgen. In dat geval belegt u dus met 10.000 euro, terwijl het u feitelijk 1.000 euro kost. Hierdoor kunt u hoge rendementen behalen. Stel dat een het aandeel van 10 euro naar 11 euro stijgt, dan is uw winst geen 100 euro maar 1.000 euro, dankzij de hefboomconstructie is uw winst 10 keer zoveel dan bij een belegging in normale aandelen. Dit geldt uiteraard ook omgekeerd, wanneer u het aandeel verkoopt met verlies dan is het verlies ook 10 keer zoveel door de hefboomconstructie. Dit is ook meteen een groter risico.

CFD-brokers

Wanneer u wilt beleggen in CFD's dan zijn er meerdere online brokers te vinden. De grootste en meest bekende CFD broker is Plus500. U betaalt bij Plus500 geen maandelijkse kosten of kosten per transactie. Alleen op CFD's die ’s nachts nog open staan wordt een percentage kosten ingehouden.
Het mooie aan deze broker is dat u ook kunt oefenen met het handelen in CFD's, hiervoor hoeft u dus geen geld te investeren. Maar kunt u eerst eens bekijken of het beleggen in CFD's iets voor u is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten