Beleggen in goud?

Mede dankzij de kredietcrisis is de goudprijs de laatste jaren flink gestegen. Goud is namelijk een grondstof die zijn waarde behoudt, in tijden van financiële onzekerheid hebben beleggers meer behoefte aan een waardevaste investering. Doordat er de laatste jaren sprake was van een economische crisis is goud een 'veilige haven' geworden voor beleggers, de vraag naar goud nam toe en hierdoor is de prijs eveneens toegenomen. Daar tegenover staat dat goud niet onbeperkt kan worden gewonnen, het is een grondstof die schaars aan het worden is. De goudmijnen raken langzaam aan uitgeput, waardoor de prijs van goud ook zal toenemen.

Hoe kunt u beleggen in goud?

Net zoals bij het beleggen in zilver zijn er verschillende manieren om te beleggen in goud.
U kunt goud fysiek kopen, door bijvoorbeeld gouden munten of goudstaven te kopen. Wanneer de goudprijs stijgt verkoopt u deze gouden munten en/of staven weer. Deze manier is een beetje achterhaald, omdat je al dat goud namelijk wel ergens veilig moet opslaan. En dat kost vaak geld. Het is dus makkelijker (en sneller) om een bewijs van goud te kopen. Je kunt het goud dan niet fysiek opeisen, maar profiteert wel van de prijsstijgingen. We zullen op deze pagina alleen de laatste manier van beleggen bespreken.

Beleggen in goud via CFD's

Omdat goud een duur product is om te kopen is het mogelijk om te beleggen in zogeheten CFD's, hiermee kunt u met minder geld meer aandelen kopen. Het werkt als een hefboom. Wanneer u een CFD goud koopt met een hefboom 10 dan koopt u voor 100 euro goud tegen een waarde van 1000 euro. Als de goudprijs met vijf procent stijgt, levert dat je dus 50 euro rendement op (1.000 x 0,5 = 50) in plaats van de vijf euro zonder hefboom. CFD's zijn bij de meeste online brokers te verkrijgen.

Indirect beleggen in goud

U kunt ook de aandelen kopen van de bedrijven die het goud opgraven, de mijnbouwaandelen. Echter belegt u dan indirect in goud en krijgt u te maken met factoren die te maken hebben met het reilen en zeilen van het bedrijf. Wanneer bijvoorbeeld het mijnbouwbedrijf een beslissing op de bedrijfsvoering neemt, dan reageert ook de prijs van het aandeel hierop. Ook is het zo dat meestal de koers van een mijnbedrijf sterker reageert op schommelingen van de goudprijs. Dit ziet u bij iedere bedrijf terug dat afhankelijk is van ruwe grondstoffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten