Hoe kan ik beleggen in olie?

Olie is net zoals veel andere niet hernieuwbare grondstoffen  een schaars product. Het kost de aarde miljoenen jaren om het te produceren en we zijn het op dit moment in rap tempo aan het opmaken. Niet alleen als brandstof, maar ook als grondstof voor bijvoorbeeld cosmetica en plastic. Beleggen in olie kan lucratief zijn, mits je voldoende kennis over de grondstof hebt.

Mogelijkheden om te beleggen in olie

Anders dan bij de grondstoffen zilver, goud en koper kunt u niet een vat ruwe olie gaan aanschaffen, dat is volstrekt zinloos. Wel is het mogelijk om aandelen te kopen in oliemaatschappijen zoals Shell of Repsol. De aandelenkoers van oliemaatschappijen reageert op de olieprijs, maar is ook afhankelijk van andere factoren zoals de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Door aandelen van oliemaatschappijen te kopen belegt u indirect in olie. Echter bestaat er ook een mogelijkheid om direct in de grondstof olie te beleggen, dat kan door CFD's olie te kopen. Deze CFD's volgen de precieze oliekoers, waardoor u geen hinder meer ondervindt van andere factoren, zoals dat wel het geval was bij het investeren in oliemaatschappijen. Door te investeren in CFD's olie belegt u direct in de grondstof olie.

Geld verdienen met olie door in te spelen op het nieuws

Als beginnend belegger is het moeilijk om veel winst te maken met een (in)directe belegging in olie. De prijs van olie is de laatste decennia redelijk stabiel, dit komt door afspraken met de olieproducerende landen. Wilt u een hoog rendement behalen met het beleggen in olie? Dan dient u in te spelen op actuele ontwikkelingen. De prijs van olie neemt doorgaans toe wanneer er een (olie)ramp gebeurt of wanneer er een oorlog aanstaande is, de vraag naar olie neemt dan toe terwijl het aanbod hetzelfde blijf of in een geval van een ramp afneemt. Hierdoor zal de koers van olie snel stijgen. Hoe groter de omvang van de gebeurtenis, des te harder de prijs van olie zal toenemen. Echter is het zeer lastig om te anticiperen op dergelijke gebeurtenissen.

Olie wordt duurder door schaarste

Veel beleggers verwachten dat de prijs van olie op termijn sterk zal toenemen, gezien olie een grondstof is die steeds schaarser wordt. Momenteel wordt er hard gewerkt aan alternatieven voor olie, denk bijvoorbeeld aan groene energie (windenergie, zon-energie e.d) maar ook aan elektrische auto's. Echter is het niet duidelijk of deze alternatieve brandstoffen tijdig de olie kunnen vervangen. Wanneer de alternatieve brandstof niet tijdig de olie kan vervangen dan schiet de prijs van olie omhoog, echter lijkt dit niet te gebeuren aangezien er nog steeds nieuwe olievoorraden gevonden worden in de aarde. Dat is trouwens ook een gebeurtenis waarop de waarde van een aandeel van een oliemaatschappij sterk kan toenemen, wanneer zij een olieveld ontdekken, dan schiet de waarde van een oliemaatschappij omhoog.

Olie is de motor van de wereldeconomie

Wanneer de wereldeconomie groeit, dan neemt de vraag naar olie toe dit laat eveneens de prijs van olie stijgen. De wereldeconomie en olie zijn namelijk sterk met elkaar verbonden, gezien olie voor veel industrieën een grondstof is, maar ook voor transport is olie erg belangrijk. Hierdoor komt er meer vraag naar olie én neemt de schaarste toe, waardoor de olieprijs zal stijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten