Wat zijn aandelen?

Wanneer u overweegt om te beleggen dan kunt u uw geld investeren in aandelen, dit zijn waardepapieren waarmee u economisch gezien een eigenaar wordt van een vennootschap. Aandelen die u op de beurs koopt zijn van grote (internationale) bedrijven ook wel naamloze vennootschappen genoemd. Wanneer u aandelen hiervan koopt, dan kunt u meedelen in de winst van deze onderneming. Echter loopt u ook risico's om uw vermogen te verliezen, meer hierover leest u in dit artikel.

Wat zijn aandelen?

In de introductie van dit artikel werd al duidelijk dat aandelen waardepapieren zijn waarmee u economisch gezien de eigenaar wordt van een vennootschap. Hoewel u niet dagelijks betrokken bent bij de bedrijfsvoering heeft u wel deels inspraak op de bedrijfsvoering. Als u slechts één aandeel bezit van een onderneming stelt dat u in staat om een aandeelhoudersvergadering te bezoeken waarin u in sommige gevallen kunt meebeslissen over (belangrijke) besluiten. Daarnaast kunt u als participant in een onderneming een deel van de winst opstrijken, zonder dat u daarvoor daadwerkelijk inspanning voor levert. Wanneer het goed gaat met een beursgenoteerde onderneming zal de koers stijgen, daarnaast zal doorgaans een deel van de winst van een onderneming naar de aandeelhouders vloeien in de vorm van dividend. Dit zijn de twee manieren om geld te verdienen met aandelen. Wanneer u de aandelen tegen een lagere koers aankoopt en tegen een hogere koers verkoopt, dan maakt u winst namelijk het koersverschil tussen het verkoop en aankoopmoment. Indien de onderneming winst maakt zult u per jaar of bij sommige bedrijven zelfs per kwartaal dividend uitgekeerd krijgen. Dit is een deel van de winst dat over alle openstaande aandelen wordt verdeeld. Hoe meer aandelen u bezit, des te hoger het dividend dat uiteindelijk aan u wordt uitgekeerd.

Bij het uitkeren van dividend kan in de meeste gevallen gekozen worden tussen stock dividend of cash dividend. Bij stock dividend wordt het bedrag dat aan u als aandeelhouder wordt uitgekeerd omgezet in aandelen. Bij cashdividend wordt het bedrag in contanten uitbetaald. Wanneer u ervoor kiest om langdurig in een onderneming te participeren kan het gunstig zijn om het dividend als stock dividend uit te laten betalen, zo verkrijgt u een nog grotere deelneming in het bedrijf en verkrijgt u dus in de toekomst (mits het goed blijft gaan met de onderneming) nog meer dividend.

Hoe kunt u beleggen in aandelen?

Aandelen zijn te verkrijgen op de aandelenbeurs, echter kunt u niet zomaar naar een aandelenbeurs gaan en een order plaatsen. Hiervoor heeft u een effectenhandelaar (broker) nodig. Veelal kunt u bij uw eigen bank een effectenrekening openen waarmee u kunt handelen in aandelen. Echter zijn er goedkopere oplossingen zoals de online brokers;
  • DeGiro
  • BinckBank
  • Alex
Met deze online brokers bent u doorgaans een stuk goedkoper uit met het plaatsen van een order. Ook kunt u sneller (real-time) handelen op de beurs. Hierdoor kunt u sneller ingrijpen bij een sterk veranderende koers. Door de lagere tarieven voor het plaatsen van een order houdt u meer rendement over.

Wat zijn de risico's van beleggen in aandelen?

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn wanneer je besluit om te participeren in een onderneming. Als aandeelhouder loop je namelijk risico om uw vermogen te verliezen. Wanneer een bedrijf jaar na jaar slecht blijft presteren zal dit de beurskoers geen goed doen, er zijn steeds meer aandeelhouders die hun aandelen verkopen waardoor de koers zal dalen. Dit kan een ernstige impact hebben op een bedrijf, deze kan bijvoorbeeld niet meer aan zijn (betalings)afspraken voldoen en zal uiteindelijk failliet kunnen gaan. Wanneer u op dat moment aandeelhouder bent zullen uw bezittingen sterk in waarde afnemen. Ook wanneer er een crisis op financieel gebied uitbreekt, denk aan de beurskrach in 1929, of de recentere kredietcrisis in 2008 waarbij honderden miljarden in enkele uren verdampten door dalende beurskoersen. Duizenden zo niet miljoenen aandeelhouders kregen te maken met financiële tegenslagen en moesten noodgedwongen hun woning verkopen, omdat zij met geleend geld hadden belegd in aandelen. Om deze reden is het altijd verstandig om alleen te beleggen met geld dat u niet nodig heeft, dus kan missen. Dan is het ergste dat u kan overkomen dat u alleen dat geld verliest. Het is natuurlijk wel erg om uw zuurverdiende geld te verliezen, alleen heeft u in dat geval nog wel een dak boven uw hoofd. Natuurlijk zijn dit doemscenario's en kunt u met het handelen in aandelen best geld verdienen. Echter moet u zich vooraf goed inlezen.


Voordat u gaat beleggen in aandelen dient u zich te verdiepen in de onderneming. Lees bijvoorbeeld jaarverslagen, bezoek de website van de onderneming en bekijk of zij regelmatig nieuwe projecten starten. Ook is het verstandig om te beleggen in bedrijven die al jaren constant een goede prestatie neerzetten of bedrijven die een product leveren die altijd nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan levensmiddelen. Om te kunnen beleggen in levensmiddelen kunt u bijvoorbeeld aandelen van supermarkten (zoals Ahold of Delhaize) of producenten van levensmiddelen kopen (Unilever of bijvoorbeeld Procter and Gamble). Ook is het verstandig om te investeren in ondernemingen die u begrijpt. Door te begrijpen wat een onderneming doet, welke producten zij verkopen of welke diensten zij aanbieden kunt u beter een risico inschatting maken, waardoor u een betere overweging kunt maken voor uw investering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten