Wat zijn beleggingsfondsen?

Wanneer u wilt handelen op de aandelenbeurs dan kunt u ervoor kiezen om in beleggingsfondsen te investeren. Beleggingsfondsen worden ook wel indexfondsen genoemd, dit heeft ermee te maken dat een beleggingsfonds participeert in meerdere bedrijven. Door te investeren in een beleggingsfonds kunt via één fonds in meerdere bedrijven tegelijk investeren, hierdoor spreidt u het risico door niet al uw vermogen in één bedrijf te investeren, daarover later meer.

Wat zijn beleggingsfondsen?

Zoals in de inleiding van dit artikel al kort duidelijk werd zijn beleggingsfondsen financiële producten waarbij u in meerdere aandelen of obligaties tegelijk kunt investeren. Hierdoor wordt er ook wel gesproken van een indexfonds. Alle investeringen die worden gedaan in een beleggingsfonds, daarvoor koopt de fondsmanager participaties voor in bedrijven. Ieder beleggingsfonds heeft een fondsmanager, deze bepaald uiteindelijk welke investeringen er gedaan worden door het beleggingsfonds. Natuurlijk moeten deze investeringen wel binnen het profiel van het beleggingsfonds passen. Het voordeel is dat er in meerdere bedrijven of obligaties wordt geïnvesteerd, waardoor een slecht renderende investeringen kunnen worden opgevangen door de beter presterende investeringen. Er wordt dus meteen aan risicospreiding gewerkt bij het investeren in een beleggingsfonds.

Hoe werken beleggingsfondsen?

Net zoals bij aandelen kunt u beleggingsfondsen via uw effectenhandelaar (broker) of bank aankopen. U zoekt het gewenste beleggingsfonds op, bekijkt de huidige koers en bepaald hoeveel effecten u wilt aanschaffen. Tot slot plaatst u een order om het beleggingsfonds aan te kopen. Wanneer u participeert in beleggingsfondsen bent u aandeelhouder van het beleggingsfonds. Dat betekent dat u recht heeft op dividend én dat u jaarlijks een fee moet afdragen aan de fondsmanager. De hoogte van deze fee is sterk afhankelijk per beleggingsfonds, let dus goed op wanneer u een beleggingsfonds aanschaft wat de hoogte hiervan is, gezien dit ten koste gaat van uw eigen rendement. Het dividend dat wordt uitgekeerd is ook evenals bij aandelen in sommige gevallen in cash, in andere gevallen ontvangt u participaties in het beleggingsfonds voor de waarde die u als dividend ontvangt (stock dividend).

Wat zijn de risico's van beleggingsfondsen?

Net als bij aandelen kunnen beleggingsfondsen in waarde afnemen, dit is het risico dat u loopt als aandeelhouder van een beleggingsfonds. Gelukkig bestaan erg veel verschillende soorten beleggingsfondsen, in verschillende risicoprofielen. Maar ook industrieën of zelfs bepaalde werelddelen waarbinnen wordt geïnvesteerd. Hierdoor kunt u zelf bepalen hoeveel risico u wilt lopen. Doorgaans betekent het wel dat het lopen van minder risico ook betekent dat de kans op een hoger rendement minder wordt. Echter is ook het risico op (grote) verliezen minder, omdat een defensief beleggingsfonds minder investeert in risicovolle producten. Tot slot hebben beleggingsfondsen het voordeel dat u sowieso een risicospreiding heeft, gezien één beleggingsfonds investeert in meerdere aandelen of obligaties. Dit heeft als voordeel dat slecht renderende fondsen worden opgevangen door goed presterende, echter geldt het omgekeerde ook. De goed presterende investering wordt geremd door de slecht presterende. Wilt u gaan voor het maximale resultaat en bent u bereidt om daarvoor het maximale risico te lopen? Dan is het investeren in een beleggingsfonds niet iets dat bij u past, dan kunt u beter in aandelen of opties beleggen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten