Wat zijn opties?

Een optie geeft het recht om een bepaald aandeel binnen een bepaalde periode tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen. Om dit recht te verkrijgen dient u een premie te betalen, of in het geval dat u de optie schrijft dan ontvangt u deze premie. Door opties te gebruiken kunt u het rendement op een belegging sterk laten toenemen. Wel zijn opties een stuk ingewikkelder dan gewone aandelen, dit is dus niet een product voor de beginnende belegger.

Hoe werken opties?

U kunt op de beurs opties aankopen maar ook opties uitschrijven. Met het kopen van een optie verkrijgt u het recht om effecten tegen een vastgestelde koers aan te kopen, bij het schrijven van een optie gaat u een verplichting aan. U dient het effect namelijk tegen een bepaalde waarde verkopen, in het geval van een call optie of te kopen wanneer u een put optie uitschrijft. In ruil voor deze verplichting ontvangt u van de koper van het contract een premie, deze premie is de winst. Als u besluit een optie uit te schrijven verdient u geld wanneer u het contract niet hoeft uit te voeren. Schrijf om deze reden een optie uit met kenmerken waarvan u denkt dat ze niet behaald kunnen worden. Hoe gunstiger deze voorwaarden zijn voor de afnemer van de optie, hoe hoger de premie die u uiteindelijk zult opstrijken. Om dit goed te kunnen uitvoeren is een zorgvuldige analyse nodig, om die reden zijn opties producten die niet voor beginnende beleggers is weggelegd.

Waaruit bestaan opties?

Opties bestaan uit een paar vaste componenten, namelijk:
  1. Onderliggende waarde
  2. Contractgrootte
  3. Optie soort
  4. Uitoefenprijs
  5. Expiratiedatum
1. De onderliggende waarde
Wanneer u met een optie het recht heeft om het aandeel te kopen tegen een prijs van 25 euro dan weet u hoeveel de onderliggende waarde is door dit bedrag te vermenigvuldigen met de contractgrootte. Stel dat u een contractgrootte van 100 heeft, dan betaalt u dus 100 x 25 euro = 2500 euro. 100 is overigens de standaard contractgrootte bij opties.

2. De contractgrootte
De contractgrootte vertegenwoordigt het aantal contracten binnen de optie. Een contract geldt standaard voor 100 effecten, het is niet mogelijk om met kleinere hoeveelheden te handelen.

3. Optie soort
Opties bestaan er in 2 soorten, een call en een put optie.
Het recht om te kopen wordt een call opties genoemd, u ontvangt dan een extra premie wanneer de koers van een aandeel stijgt. Het tegenovergestelde wordt met een put optie bereikt. Wanneer u een put optie bezit dan verwacht u dat de aandelenkoers daalt en strijkt hiermee de winst op.

4. Uitoefenprijs 
De uitoefenprijs is de prijs waarvoor de optie gekocht of verkocht kan worden. De uitoefenprijs is doorgaans niet gelijk aan de huidige beurskoers maar kan zowel lager of hoger liggen. Hoe gunstiger de situatie voor de koper van de optie, hoe hoger de te betalen premie.

5. Expiratiedatum
De expiratiedatum is het moment waarop de optie verloopt. De premie voor een optie is hoog wanneer de optie nog een lange looptijd heeft (wanneer de expiratiedatum nog ver is). De persoon die de optie uitschrijft neemt dan immers een groter risico. De expiratiedatum vindt iedere derde vrijdag van de maand plaats. Mocht de beurs een keer gesloten zijn op deze vrijdag, dan verschuift de expiratiedatum een week op, dan vindt deze dus de vrijdag erop plaats.

Wat zijn de risico's bij opties?

De grootste valkuil bij opties is de onwetendheid van mensen. Opties zijn ingewikkelde financiële producten die sterk afhankelijk zijn van de producten waaraan deze gekoppeld zijn, dit in verband met de onderliggende waarde.
Doordat de waarde van bijvoorbeeld aandelen sterk kunnen fluctueren kunnen opties waardeloos eindigen, waardoor u al uw op dat moment geïnvesteerde vermogen in opties verliest. Het is daarom belangrijk om u goed te verdiepen in opties voordat u daarin gaat handelen, probeer het eens met een schaduwportefeuille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten