Zijn zonnepanelen rendabel?

Ieder jaar is het weer een verrassing bij de eindafrekening van de energiemaatschappij. Het gehele jaar betaal je een vast bedrag, dat overeen moet komen met uw energieverbruik, echter blijkt u een stuk meer verbruikt te hebben dan het voorschot dat u al betaald heeft. Nu kunt u met een slimme meter dit al aardig goed monitoren, echter blijkt vaak dat u aan het eind van de rit nog moet bijbetalen. Met zonnepanelen kan dit tot het verleden behoren, zonnepanelen zijn namelijk een prima vervanger voor de grijze stroom die u nu afneemt. Daarnaast blijken zonnepanelen een perfecte manier om de eindafrekening voor energie drastisch te doen laten zakken, u betaalt dan enkel nog voor het gas dat u verbruikt voor de cv-verwarming en het warme water. Het enige nadeel aan zonnepanelen is dat u moet investeren in de aanschaf van deze apparaten. Echter zullen we in dit artikel op een rij zetten wat zonnepanelen nou daadwerkelijk kosten.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten zonnepanelen zijn variabel en is afhankelijk van een aantal factoren;
  1. Provincie waarin je woont
  2. Het type dak
  3. De afmeting van het dak
  4. Grote van het gezin/bedrijf

1. De provincie waarin je woont.

Het klinkt wellicht een beetje vreemd dat de kosten van zonnepanelen afhankelijk is van de provincie waarin u woont, echter is dit niet zo vreemd als dat het lijkt. De ene provincie heeft namelijk meer zonne-uren dan een andere provincie. Hierdoor kan de terugverdientijd van zonnepanelen afwijken.
Zo zijn hebben de oostelijk gelegen provincies minder zonne-uren dan de westelijk gelegen provincies.


2. Het type dak voor zonnepanelen

De hoeveelheid zonnepanelen dat op een dak geplaatst kan worden is afhankelijk van het type dak. Zo kunnen er over het algemeen meer zonnepanelen gemonteerd worden op een plat dak dan op een punt dak. Dat heeft te maken met het dakoppervlak dat in contact staat met de zon. Wanneer de zon op een kant van een puntdak schijnt, dan ligt het andere deel in de schaduw. Dat probleem doet zich niet voor bij een plat dak.

3. De afmeting van het dak

Een derde en niet onbelangrijk punt is de afmeting van het dak. Hoe groter het dakoppervlak des te meer zonnepanelen hierop gemonteerd kunnen worden. Hoe meer zonnepanelen hoe meer zonne-energie er uiteindelijk geproduceerd kan worden.

4. De grote van het gezin / bedrijf

Zonne-energie opwekken doet u eigenlijk enkel voor uzelf, wanneer u er enkel met een financieel oogpunt naar kijkt. U wilt uw eigen energierekening naar beneden brengen, u wilt niet de energie-maatschappij helpen om aan uw energie nog meer te verdienen. Het is immers zo dat wanneer u energie gaat terugleveren aan de energiemaatschappij dat u in verhouding geld hierop toelegt. U betaalt de energiemaatschappij een stuk meer wanneer u energie afneemt dan dat zij u betalen voor het terugleveren. Daarom is het van belang dat de opbrengst van zonnepanelen goed bij uw verbruik aansluit, u moet de energie die u met zonnepanelen opwekt zelf verbruiken. U doet er verstandig aan om naast zonnepanelen ook een zonneboiler aan te schaffen, daarmee kun u ook uw water en CV-verwarming verwarmen.

Wat kosten zonnepanelen?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen  is het belangrijk dat u exact weet wat u verbruikt, zoals al eerder in dit artikel is toegelicht is het enkel interessant wanneer u het eigen energie-verbruik compenseert met het opwekken van zonne-energie. Een huishouden dat bestaat uit 2 personen heeft circa 16 zonnepanelen nodig om het volledige verbruik op te wekken, een huishouden met 4 personen zit op 24 zonnepanelen. De kosten voor zonnepanelen liggen tussen de € 7.500 (16 zonnepanelen) en €10.000 (24 panelen), de kosten zijn inclusief alle bijbehorende apparatuur en arbeidsloon. De besparing per jaar ligt bij 16 zonnepanelen op ongeveer € 750 en bij 24 panelen op € 1000. Dat houdt dus in dat in circa 10 jaar de investering is terugverdient. Daarna is de stroom die wordt opgewekt gratis.

Een zonne-boiler erbij?

Wanneer u ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen dan zult u bijna altijd een zonneboiler erbij aan moeten schaffen. Een zonneboiler zet zonne-energie om in stroom én warm water. Hierdoor kunt u nog meer rendement behalen uit uw zonnepanelen. Dit komt doordat u ook minder gas zult gaan gebruiken, omdat u het warme water dat u gebruikt ook zelf verwarmt met zonne-energie. Een nadeel is dat ook de zonne-boiler extra investering vergt, het voordeel is dat de energierekening nog sneller zal dalen waardoor de terugverdientijd wordt verkort.

Geen zonnepanelen kopen, maar huren

Het kan ook interessant zijn om zonnepanelen te huren, niet iedereen heeft het benodigde geld dat nodig is voor zonnepanelen liggen. Dan kunt u alsnog zonnepanelen laten plaatsen, dat kan door de panelen te huren. Met deze constructie bespaart u ook op uw energierekening, alleen zult u een deel van de besparing moeten afstaan aan de partij waarvan u de zonnepanelen huurt. Het voordeel is dat u niet direct duizenden euro's hoeft te investeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten