Wat is dividendbeleggen?

Dividendbeleggen is zoals de naam al doet vermoeden beleggen in aandelen die (veel) dividend uitkeren. Zeker in tijden wanneer de rente op spaarrekeningen laag is, dan is dividendbeleggen interessant. Dit komt doordat het dividend in verhouding meer opbrengt, daarnaast is het beleggen in dividendaandelen minder risicovol dan het beleggen in "gewone" aandelen, dit komt doordat het rendement voornamelijk uit het dividend wordt gehaald. Er zijn bedrijven die al decennia dividend uitkeren en dit ieder kwartaal doen, echter is het uitkeren van dividend niet iets dat altijd vast staat. Bedrijven kunnen namelijk altijd besluiten om iets anders te doen met de gerealiseerde winst, bijvoorbeeld aflossen van schulden, echter zal dit de koers van een aandeel doorgaans ook positief beïnvloeden. Meer over dividendaandelen verder in dit artikel.

Hoe begin je met dividendbeleggen

Om te beginnen met dividendbeleggen is als eerste geld nodig om überhaupt te kunnen investeren in de aandelen, daarnaast is het belangrijk om te weten welke bedrijven (veel) dividend uitkeren en hoe frequent deze bedrijven dat doen. In Nederland zijn er een paar bedrijven genoteerd die structureel dividend uitkeren.
  1. Royal Dutch Shell
  2. Unilever
  3. Ahold Delhaize
Wanneer we buiten Nederland kijken dan zijn er nog veel meer dividendaandelen, bekijken we bijvoorbeeld de Amerikaanse beurs dan zijn de volgende bedrijven goede dividendaandelen;
  1. Coca Cola
  2. Stanley Black & Decker
  3. Exxonmobil
Sommige dividendaandelen hebben een erg hoge beurskoers, hierdoor is het lastig om hier een positie in op te bouwen, daarom kan het ook aantrekkelijk zijn om in een beleggingsfonds te stappen die uitsluitend in divdendaandelen investeert, een goed voorbeeld hiervan is het beleggingsfonds ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF.  Het voordeel is dat er minder vermogen nodig is om te kunnen starten, het nadeel is dat er altijd invloeden zijn van andere factoren zodat er niet optimaal geprofiteerd kan worden van één specifiek bedrijf, echter is dit ook meteen een voordeel omdat het risico ook wordt gespreid.

Stock of cash dividend?

Bij het dividendbeleggen kan net zoals met gewone aandelen de keuze worden gemaakt uit stock of cash dividend. Bij stock dividend wordt het uitgekeerde dividend omgezet in aandelen van het bedrijf, bij cash dividend wordt het uitgekeerd in geld. Het is afhankelijk van de strategie welke manier van dividend er gekozen wordt. Is er sprake van een langetermijnstrategie dan is het verstandig om te kiezen voor stock dividend, zo wordt er namelijk in de loop der jaren een steeds grotere positie opgebouwd in een bepaald bedrijf. Voor de korte termijn is cash dividend interessant, zo wordt het dividendrendement direct uitbetaald, waarna het geld elders kan worden besteed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten